sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Kuinka osallistaa tulevaa puolisoa hääsuunnitteluun?

Uusi vuosi on taas lähtenyt koulun ja harrastusten osalta käyntiin ja kalenteri on tullut huomattavasti tärkeämmäksi osaksi elämää kuin joululomalla. Onneksi kevään aikana on paljon kivoja asioita tulossa myös häiden osalta, kuten häämessut parin viikon päästä Tampereella ja hääpuvun sovittelua parin kuukauden päästä. Onnellista on myös se, että aiemmin talvella vaivannut hää-ähky on ohittumassa!

 
Keskustelupalstoja lukiessa ja kanssamorsianten kanssa jutellessa tuntuu aika usein nousevan esille se, ettei miestä kiinnosta hääsuunnittelu yhtään. Ei toki kaikkia naisiakaan kiinnosta, eikä tarvitsekaan, mutta jos toinen osapuoli on uppoutunut täysin häiden maailmaan, voi tuntua hankalalta ja loukkaavaltakin, jos omalta rakkaalta ei saa tukea häitä koskeviin valintoihin tai tuntuu olevan aivan se ja sama, minkälainen tärkeästä päivästä tulee.

Minulla on siinä mielessä onnekas tilanne, että vaikka tuleva mieheni ei olekaan yhtä kiinnostunut suunnittelemaan ja miettimään häitä kuin minä, hän jaksaa aina vastailla, kun kysyn, mitä mieltä hän on asioista, ja häneltä tulee myös tosi hyviä ideoita. Otin puheeksi sen, miksi yleensä ajatellaan, että miehet eivät halua osallistua hääsuunnitteluun, ja miten suunnittelun saisi paremmin tuntumaan siltä, että kyseessä on nimenomaan yhteinen juhla. Esiin nousi paljon hyviä ideoita, joten jaan ne nyt tässä, toivottavasti meidän ajatuksista on hyötyä :) Nämä samat vinkit toimivat varmastikin myös naisiin, jos tuntuu, että tuleva vaimosi on teistä se vähemmän innostunut!

Selvitä, mikä hänelle on tärkeintä

Meidän hääsuunnittelu alkoi siten, että molemmat kirjoitti paperille kolme omasta mielestä tärkeintä asiaa, jotka tekevät hääjuhlista onnistuneet. Sitten vertailtiin listoja ja päätettiin, että näistä asioista karsitaan viimeisenä, jos ja kun rahat ei riitä kaikkeen. Sulhasen mielestä tämä oli hyvä tapa, ja heti alusta asti tuntui siltä, että molempien mielipiteillä on väliä.

Jos tuntuu, että toista ei yhtään kiinnosta tai häistä puhuminenkin ahdistaa...

...kysy miksi. Tuntuuko, että juhliin käytetään liikaa rahaa, tai että aina kaikissa häissä on ollut tylsiä ohjelmanumeroita ja liikaa pönötystä? Tuntuvatko toisen sukulaiset paljon hienommilta kuin oma perhe? Onko omassa suvussa alkoholiongelmia? Vai pelottaako, että koko tuleva vuosi on pelkkä Say yes to the dress -ohjelmaa, glitteriä ja röyhelöitä?

Tehkää yhdessä budjetti

Aika usein miehet ovat hyvin budjettitietoisia ja häihin kuluva rahasumma tuntuu kohtuuttoman suurelta. Miettikää yhdessä, mikä on sellainen määrä rahaa, jonka käyttäminen juhliin tuntuu molemmista mukavalta. Jos toisella ei ole rahaa, ei lainan ottamiseen pakottaminen ole reilua. Myös se, että tulee yllättäviä monen tuhannen euron catering-laskuja ilman tietoa häiden loppusummasta, on stressaavaa. Hän voi myös olettaa, että tällaisia kuluja on tulossa, vaikkei olisikaan, sillä Pinterest-kuvia näyttämällä tulee helposti se vaikutelma, että häihin on menossa monta kymmentä tuhatta euroa.

Kannattaa olla valmis kompromisseihin

Jos mielipidettä ensin kysytään, mutta visio heti lytätään tai sitten ei toteutusvaiheessa kuitenkaan huomioida, niin ei ole mikään ihme, jos jossakin vaiheessa ehdotuksia ei enää tule. Se, jos haluaa todella osallistaa toista, valitettavasti tarkoittaa sitä, että voi joutua luopumaan jostakin omasta mielestä hyvästä ideasta tai suostumaan johonkin, mitä ei itse ehkä pidä niin tarpeellisena. Jos kuitenkin olette jo päättäneet mennä naimisiin, pääsette yhdessä miettien ihan varmasti molempien mielestä alkuperäisiä ideoita parempiin ratkaisuihin! Ainakin meillä on käynyt näin monta kertaa.

Anna positiivista palautetta osallistumisesta

Kuulemma se, kun kerran sanoo, että arvostaa toisen vaivannäköä tai sitä, että hän kertoo mielipiteensä, tehoaa paljon paremmin kuin kymmenen "miksei sua yhtään kiinnosta..."-avautumista. :)

Vaihtoehdoista on helpompi valita

Jos kysymykseen "Minkälaisen hääkakun haluaisit meille?" ei tule paljon kummempaa vastausta kuin "Ihan saman, saat päättää", olen huomannut, että on hyvä ratkaisu etsiä pari vaihtoehtoa, joista itse pitää, ja kysyä, kumpi on parempi. Sulhasen mukaan tuntuu hyvältä, että kaikista asioista kysytään, mutta ei kuitenkaan tarvitse käyttää aikaa siihen, että ottaisi niistä alusta asti selvää.

Kerro selkeästi, mitä toivoisit hänen tekevän ja millä aikataululla

Jos toivot, että tuleva puolisosi hoitaa jonkin tietyn asian häistänne, kannattaa se sanoa selkeästi (esimerkkinä hääauto: minkälainen, mille päivälle, mikä matka sillä ajetaan). On hyvä kertoa myös, millä aikataululla asian pitäisi tapahtua, sillä se, että varauksia tehdään kuukausia etukäteen, ei välttämättä tule mieleen. Kuulemma myös sanastoa kannattaa jaksaa avata matkan varrella, ei ole esimerkiksi itsestäänselvyys, onko heittokimpulla ja morsiuskimpulla mitään eroa ja miksi molemmat tarvitaan.

Kannusta osallistamaan myös bestmania

Yhdessä kavereiden kanssa puuhastelu on paljon luontevampaa ja mukavampaa kuin yksin tai morsiamen kavereiden kanssa.

Hyödynnä taitoja

Häiden järjestämisessä on niin paljon tehtäviä asioita, että puolisosi on varmasti jossakin parempi kuin sinä. Anna hänen ottaa vastuu jostain, missä hän on hyvä, kuten budjetin pyörittämisestä Excel-taulukossa, puukoristeiden nikkaroinnista, soittolistan tekemisestä, viinien valinnasta...

Tehkää kaikkea kivaa yhdessä, myös sellaista mikä ei liity häihin

Me pidettiin kihlajaisbileet, jotka sulhasen mukaan aloittivat suunnitteluprojektin hyvällä tavalla ja alusta asti tuli olo, että häihin liittyy paljon mukavia asioita. Myös esimerkiksi ruokien tai viinien maistelu yhdessä käy treffiajasta! Ihan joka päivä ei kuitenkaan häistä voi puhua, ei kenenkään kiinnostus riitä sellaiseen, jos hääsuunnittelu ei ole todella lähellä sydäntä, eli viettäkää myös muuta aikaa yhdessä.

Muistakaa, että häät on hyvä mahdollisuus tehdä jotain, mitä on aina halunnut!

Aika monella on sellaisia haaveita, joita haluaisi toteuttaa, mutta ei ole viitsinyt, koska ne ovat liian kalliita tai muuten vain övereitä. Monilla on se ennakkoluulo, että häissä kaikki pitäisi tehdä tietyllä tavalla, mutta villit ideat tekevät kaikesta juuri teidän näköisen ja juhlat tuntuvat yhteiseltä projektilta. Kysy, mitä puolisosi on aina halunnut tehdä ja miettikää, olisiko sen toteuttaminen mahdollista. Jos hän on aina halunnut ostaa tynnyrillisen olutta, päästä ajamaan kalliilla amerikanraudalla, käydä kuumailmapallolennolla tai pukeutua smokkiin, niin häissä voisi olla sen aika.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti