sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Piparkakkujuna ja muita jouluvalmisteluja

Itsenäisyyspäivänä juhlittiin vanhempien kanssa
laittamalla kerrankin kunnon illallinen.
Huh, viime viikkoina on ollut tosi vaikea löytää aikaa blogin kirjoittamiselle. Viimeiset tentit, pikkujoulut, jouluvalmistelut ja jonkinlainen yritys harrastaa vielä liikuntaakin on tuntunut vievän kaiken ajan, varsinkin kun energiataso näin syksyn loppua kohti laskee ehkä puoleen tavallisesta. Omasta olotilasta huomaa, että syksy on ollut aika rankka, sillä koko ajan tuntuu, että pitäisi tehdä vielä sata asiaa eikä muisti pelaa kunnolla. Onneksi on muistilappuja...Toisaalta on ollut tosi onnellista, kun on nähnyt paljon kavereita ja saanut viettää aikaa ihanien ihmisten kanssa. Ja nyt saa ihan oikeasti huokaista helpotuksesta, sillä joululoma alkoi perjantaina.

Viikonloppu meni nopeasti, sillä piti saada koti siistiksi ja kaikki tehtyä, jotta selvitään seuraavan kolmen viikon reissaamisesta. Eiköhän rentoutuminen lähde tästä kunnolla käyntiin, sillä ensi yönä lähdetään sulhasen kanssa patikoimaan ja maistelemaan viinejä romanttiselle lomalle Madeiralle! 💕


Jouluvalmisteluihin on pakollisten joulusiivousten lisäksi kuulunut korttien askartelua, joulumyyjäisissä kiertelyä ja kynttilänvalossa istuskelua. Lisäksi innostuin tekemään piparkakkujunan.

Viime vuonna tulin siihen tulokseen, etten enää ikinä osta kaupasta sokerikuorrutetta, sillä käsivoimat ei riitä sen saamiseksi ulos tuubista. Pikeerin tekeminen itse on myös tosi helppoa, ja se säilyy pari päivää jääkaapissa (kaksi päivää hyvänä, sen jälkeen edelleen käyttökelpoista, mutta kuivuu hitaammin ja rakenne vähän muuttuu), kunhan vain teippaa muovipussissa olevan pursotusreiän aina kiinni. Tämä ohje ainakin minulla toimii hyvin:

1/4 dl valkuaista
1 1/4 dl tomusokeria
pari tippaa sitruunamehua
(karkkiväriä)

Aineksia vatkataan noin 3-4 min. Tarvittaessa lisää tomusokeria. Pikeerin voi halutessaan jakaa puoliksi ja värjätä puolikkaat erivärisiksi muutamalla tipalla karkkiväriä. Sokerikuorrute kannattaa laittaa heti muovipussiin, ettei se ehdi kuivahtaa, solmu pussin suuhun ja nurkkaan pieni reikä pursottamista varten.


Pipareihin saa "ikkunat" pilkkomalla reikiin nallekarkkeja
ennen paistamista, ne sulavat uunissa ja jäähtyvät lasimaisiksi.
 

Kiinnitän palaset toisiinsa myös pikeerillä, sillä pinna ei riitä sulaan
sokeriin, sotkee koko keittiön ja tulee palovammoja :)


 
 Palataan Madeiran matkan jälkeen taas asiaan, sen jälkeen mennään minun vanhempien luo viikoksi, ja sitten Lappiin sulhasen perheen kanssa. Niin paljon kaikkea kivaa tulossa, ihanaa joulunodotusta teille kaikille!
 
 

4 kommenttia:

  1. Onpa hauska juna, ihan supersöpö!
    Oon niin samaa mieltä kaupan sokerikuorrutteesta, yks vuosi yritin koristella sillä pipareita ja kädet oli ihan rikki siitä puristamisesta, vaikka kuinka tuubia lämmitti. Itse tehden saa just semmoista kun tarvii ja haluaa :)

    Madeira kuulostaa ihanalta, ihanaa lomaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, ihan hauskaa tehdä jotain muuta kuin mökkejä välillä :) Ja oli kyllä ihana Madeiran reissu, sai yhteistä aikaa ja oli lämmintä. Toivottavasti on ollut hyvä joulu!

      Poista